Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

User

Hanne Van Essen

bestuurder Stichting FabLab.nl, moeder van 3 kinderen, Oracle Portal developer

Ik zit in het bestuur van de Stichting FabLab.nl. Wij promoten, faciliteren en beschermen het FabLab concept in Nederland. Ons verhaal is te volgen op www.fablab.nl

Anderhalf jaar geleden las ik een artikel in het NRC over 'huiskamerfabriekjes'. In Ghana was een werkplaats ingericht waar mensen hun uitvinder-ideetjes konden uittesten en produceren. Bedacht en opgezet door MIT-professor Neil Gershenfeld. Basisidee erachter was dat digitale precisie bij het produceren zo goedkoop is geworden dat deze beschikbaar is geworden voor iedereen. Fab, the coming revolution on your desktopIk las zijn boek 'Fab, the coming revolution on your desktop' en raakte steeds enthousiaster. Niet alleen leek een FabLab mij een geweldige speelplaats, het maakte ook deel uit van een groter geheel: een nieuwe Digitale Revolutie, waarbij de produktiemiddelen niet meer in handen van grote bedrijven zijn, maar voor iedereen toegankelijk!

Alleen, waar bleef Nederland? Waarom was er nog geen FabLab in Nederland? Ging deze revolutie aan ons voorbij? Dat kon toch niet? In Nederland zijn we een beetje het gevoel kwijt geraakt voor het maken van dingen. Al vanaf de lagere school heeft lezen, rekenen en schrijven een veel hogere status dan handvaardigheid. Met een FabLab kunnen we weer producent worden in plaats van consument. Kunnen we de technologie die we zo makkelijk gebruiken, ook weer leren begrijpen en er vervolgens verder op bouwen.
Boston FabLab

Ik begon een zoektocht naar medestanders. Ik kwam zo Frank Oxener tegen, die het domein www.fablab.nl geregistreerd had en begon samen met hem deze weblog. Naar aanleiding daarvan werden we uitgenodigd voor een FabLab congres in Zuid-Afrika. Een week lang kreeg ik workshops op de FabLab machines en hoorde ik alles over de wetenschappelijke vorderingen op het gebied van Digitale Fabricage.

Center for Bits and AtomsNa thuiskomst richtten we in augustus van vorig jaar de stichting FabLab.nl op, inmiddels ook samen met Dirk van Vreeswijk. De stichting heeft als doel het introduceren van het FabLab concept in Nederland, het ondersteunen van de oprichting van zoveel mogelijk Nederlandse FabLabs en het beschermen van het FabLab concept. Een tocht langs geinteresseerden, sponsors, partners was het gevolg. In september waren we op de radio bij Radio Online. In oktober gingen we op bezoek bij MIT. We zaten in november in Brussel met vertegenwoordigers van Europese FabLabs om te praten over subsidies. In december groeiden plannen voor een FabLab in Maastricht. Het grootste FabLab in de wereld in Noorwegen werd in januari bezocht. In februari besloot de provincie Utrecht om een subsidie te reserveren voor een FabLab. In maart waren we op bezoek bij onze zuiderburen, waar bij Technopolis in Belgie de eerste stappen voor een FabLab werden gezet. In april organiseerden we samen met Syntens een FabLab event over de Utrechtse FabLab plannen.

Kortom, er is veel gebeurd. Vandaag ben ik voor het eerst in het FabLab.nl@Mediamatic geweest. Ik werd zowaar een beetje emotioneel. Geweldig om te zien waar we gekomen zijn. We zijn er nog niet, maar het begint nu echt leuk te worden! What do you want to fab today?

Pictures